U neemt misschien wel dagelijks deel aan het verkeer. Een ongeluk kan zo gebeurd zijn; een autobestuurder let even niet op en voor u het weet, bent u het slachtoffer geworden van een ongeval. Een veel voorkomende vorm van letsel is een whiplash. Een whiplash ontstaat vaak bij een ongeval waar u van achteren wordt aangereden. Het hoofd van de inzittende van de aangereden auto slaat eerst krachtig naar achteren. Op het moment dat de aangereden auto tot stilstand komt, slaat het hoofd krachtig naar voren. De nek heeft op dat moment de beweging gemaakt van een ‘zweepslag’. In deze blog informeren wij u graag verder over wat een whiplash eigenlijk is.

letselschade door verkeersongeval

Klachten bij whiplash

Na een ongeval hebben slachtoffers vaak last van hun nek en/of rug. Bij het plaatsvinden van het ongeval maakt het hoofd vaak een krachtige beweging naar voren of naar achteren. In de nek zitten veel zachte weefsels en spieren die door deze beweging beschadigd raken en verrekken, waardoor een whiplash ontstaat. Een whiplash is niet te zien op een röntgenfoto en is daarom lastig vast te stellen door een arts. U kunt als slachtoffer echter voor een lange tijd pijn hebben in uw nek. U kunt een whiplash aan veel verschillende verschijnselen herkennen. U kunt denken aan: 

  • nekpijn of een stijve nek; 
  • hoofdpijn; 
  • vermoeidheid; 
  • misselijkheid; 
  • duizeligheid; 
  • vergeetachtigheid; 
  • concentratieproblemen. 

Het zijn in ieder geval veel vervelende klachten, waarvan u dus geruime tijd last kan hebben. Herstel loopt vaak traag en gebeurt meestal met behulp van een fysiotherapeut. Nu een whiplash lastig vast te stellen is, blijft het in de wetenschap een omstreden begrip. Dat neemt niet weg dat de klachten er echt zijn, maar u zult soms niet begrepen worden door de verzekeraar, uw werkgever of zelfs artsen. Aangezien een whiplash niet aan de hand van objectiveerbaar letsel vastgesteld kan worden, wordt de diagnose op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten gesteld. 

Uw mogelijkheden

Wilt u meer weten of bent u betrokken geraakt bij een ongeval dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen op telefoonnummer 030 269 0063 of vul ons  contactformulier in. Onze dienstverlening is geheel kosteloos. Onze juristen helpen u graag verder.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.