De populariteit van elektrische fietsen, of e-bikes, is de afgelopen jaren explosief gestegen. E-bikes combineren het plezier van fietsen samen met de extra snelheid door het gemak van elektrische ondersteuning. Helaas zijn ook ongevallen met e-bikes toegenomen, wat kan leiden tot ernstige letselschade. In dit artikel gaan we verder in op de regelgeving die van toepassing is bij een ongeval als u op een e-bike rijdt.

Aansprakelijkheid na fietsongeval

In tegenstelling tot een auto of scooter hoeft u geen extra verzekering af te sluiten als u op een e-bike rijdt. Volgens de wet wordt een e-bike gezien als een ‘fietser’ en een fietser wordt beschouwd als een kwetsbare (zwakke) weggebruiker. Volgens artikel 185 van de Wegenverkeerswet heeft u als zwakke verkeersdeelnemer extra bescherming bij een botsing met een motorvoertuig. Hierdoor heeft u doorgaans recht op ten minste 50% vergoeding van uw letselschade.

Er kunnen echter ook situaties ontstaan waarbij u enige mate van verantwoordelijkheid draagt voor het ongeval, bijvoorbeeld als u op een plek of tijd overstak waar dit niet was toegestaan. Het is aan de bestuurder van het motorvoertuig om aan te tonen dat dit het geval is. Niettemin kunt u zelfs in deze gevallen van ‘eigen schuld’ aanspraak maken op ten minste de helft van uw schadevergoeding.

Schadevergoeding

Direct na een ongeval kunnen er veel uitgaven op u afkomen. Denk aan uitgaven voor medicijnen, inkomstenderving omdat u minder kunt werken of tijdelijk niet kunt werken, en de kosten van huishoudelijke hulp. Het is mogelijk om een voorschot op uw schadevergoeding aan te vragen bij de tegenpartij, om financiële problemen te voorkomen. Wij staan voor u klaar om hierbij te helpen.

Onze deskundigheid zetten we graag in om u te ondersteunen bij het inventariseren en verhalen van de verschillende schadeposten bij de tegenpartij. Samen met u brengen we de schade in kaart en dienen we een schadevergoeding in. Hiervoor maken we gebruik van bewijsmateriaal zoals foto’s van het ongeval, getuigenverklaringen, medische dossiers en kunnen we medisch adviseurs of andere experts raadplegen. Kosten die u niet zou hebben gemaakt als het ongeval niet had plaatsgevonden, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding. Het is dan ook belangrijk om vanaf het begin bij te houden welke kosten u heeft moeten maken.

Hulp van een ervaren letselschadejurist

Heeft u letselschade opgelopen bij een verkeersongeval en wilt u ondersteuning door een ervaren letselschadejurist? Dan bent u bij Hardt Letselschade aan het juiste adres. Wij vinden het zeer belangrijk om u op een persoonlijke en praktische manier bij te staan. Wij zetten ons in om de schadevergoeding te vorderen die u verdient. Bent u benieuwd naar de succeskansen van uw zaak? Neem dan gerust contact met ons op voor kosteloos advies. Dit kan via ons telefoonnummer 030 269 0063 of ons contactformulier. Wij helpen u graag verder.