Bij het optreden van letselschade na een boot- of scheepsongeval komt veel kijken. Een van de eerste stappen bij het omgaan met letselschade na een boot- of scheepsongeval is het vaststellen van de aansprakelijkheid en schuld. De vraag die daarbij centraal staat is: wie draagt de verantwoordelijkheid voor het ongeval? De antwoorden hierop variëren sterk, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval. In dit artikel duiken we dieper in op de kwestie van aansprakelijkheid bij boot- en scheepsongevallen en verkennen we de mogelijke partijen die betrokken kunnen zijn bij het vergoeden van schade.

Op het water komen botsingen tussen boten van particulieren en andere vaartuigen geregeld voor. De vraag wie verantwoordelijk is voor dergelijke bootongevallen hangt sterk af van de specifieke omstandigheden. Vergelijkbaar met het verkeer op de weg, gelden er op het water ook verkeersregels die strikt moeten worden nageleefd. Als een van de betrokken partijen deze regels heeft overtreden, draagt die persoon of partij ook de aansprakelijkheid voor eventuele letselschade.

Letselschade op eigen boot

In geval van letselschade op de eigen boot, zou u denken dat iedereen voor dit soort ongevallen is verzekerd. Echter, dit is niet altijd zo. Lang niet iedereen blijkt in bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering (kortweg AVP). Dit is namelijk anders dan de WA-verzekering, niet verplicht. Een APV dekt de voor schade aan personen (letselschade). Toch is het belangrijk op te merken dat een dergelijke verzekering niet altijd de schade dekt die wordt veroorzaak. Dit kan leiden tot situaties waarin u als booteigenaar aansprakelijk kunt worden gesteld als iemand letselschade oploopt als gevolg van ongeluk aan boord. Als booteigenaar doet u er dan ook goed aan om, als uw boot is uitgerust met een motor, een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo voortkomt u dat u bij schade zelf voor hoge kosten komt te staan.

Letselschade op andermans boot

In het geval van letselschade op een boot van een ander is het in beginsel de schipper die aansprakelijk wordt gesteld. Als u als passagier letsel heeft opgelopen aan boord van een boot van een ander en er geen sprake is van eigen schuld, heeft u doorgaans het recht om de schipper aansprakelijk te stellen voor eventuele schade die te wijten is aan zijn nalatigheid of onvoorzichtigheid.

Dit principe blijft onveranderd wanneer het gaat om georganiseerde boottochten. U mag redelijkerwijs verwachten dat de vervoerder de verantwoordelijkheid draagt voor uw veiligheid tijdens de reis. Als u als passagier letsel heeft opgelopen, heeft u over het algemeen het recht om de vervoerder aansprakelijk te stellen voor de ontstane letselschade.

Bij het huren van een boot is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar vaak wordt een dergelijke verzekering wel aangeboden door de bootverhuurder. Zo bent u verzekerd wanneer er door u of door eigen toedoen letsel ontstaat en hoeft u alleen de kosten van het eigen risico te betalen.

Uw mogelijkheden

Ongeacht of je nu als schipper je eigen boot bestuurt, als passagier meevaart op de boot van vrienden, of een boot huurt voor een dag op het water, letselschade kan onverwachts toeslaan. Om te voorkomen dat je geconfronteerd wordt met onvoorziene kosten, is het van belang om te zorgen voor een goede bootverzekering, of dit nu een aansprakelijkheidsverzekering is bij huur of een verzekering voor je eigen pleziervaartuig. We hopen natuurlijk dat u deze nooit nodig zult hebben, maar het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op het onverwachte en uzelf en uw passagiers te beschermen.

Heeft u een letselschade opgelopen en wilt u ondersteuning door een ervaren letselschade jurist? Dan bent u bij Hardt Letselschade aan het juiste adres. Wij vinden het zeer belangrijk om u op een persoonlijke en praktische manier bij te staan. Wij regelen graag uw schadeclaim en doen dit geheel kosteloos. Bent u benieuwd naar de succeskansen van uw zaak? Neem dan gerust contact met ons op voor kosteloos advies. Dit kan via ons telefoonnummer 030 269 0063 of ons contactformulier. Wij helpen u graag verder.