Verkeersongeval

Ongeval als passagier

Stel dat u als autopassagier betrokken raakt bij een verkeersongeval. Heeft u dan recht op een vergoeding van uw letselschade en zo ja, wie is er aansprakelijk? Als passagier heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade. U bent als passagier namelijk extra beschermd in het verkeer.

Als u als passagier letselschade oploopt bij een auto-ongeluk, bent u voor de wet een zogenaamde schuldloze inzittende. U heeft als passagier immers geen invloed op het ongeluk. Volgens de Schaderegeling schuldloze derde kunt u als schuldloze inzittende terecht bij bij de verzekeraar van het voertuig waarin u inzittende was. Deze verzekeraar betaalt dan uw de schade. Zodra duidelijk is welke verzekeraar de schade moet betalen, verrekenen de verzekeraars de schade onderling.

Meld mijn schade

Verkeersongeval

Ongeval als passagier

Stel dat u als autopassagier betrokken raakt bij een verkeersongeval. Heeft u dan recht op een schadevergoeding en zo ja, wie moet u dan aansprakelijk stellen? Eén ding is zeker: als autopassagier heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Als autopassagier bent u namelijk extra beschermd in het verkeer.

Voor de wet bent u in dat geval een schuldloze inzittende en bestaat de regeling ‘Schaderegeling schuldloze derde’. Via deze regeling kunt u onder meer de verzekeraar van het eigen voertuig aanspreken. Deze verzekeraar betaalt dan de schade in afwachting van de afhandeling. De schuld hoeft dan nog niet vast te staan. Indien duidelijk is welke verzekeraar de schade moet betalen, dan verrekenen ze verzekeraars de schade onderling.

Meld mijn schade

Verkeersongeval

Eigen schuld

Als passagier bent u in de meeste gevallen niet schuldig aan de oorzaak van het ongeval. Het kan wel zo zijn dat u een bepaalde mate van eigen schuld heeft aan de ernst van uw letselschade. Bijvoorbeeld als u geen gordel droeg tijdens het ongeval of als u bewust bent ingestapt bij een bestuurder die onder invloed was van alcohol of drugs. In dit soort situaties had u als passagier een deel van uw letselschade kunnen voorkomen. Daarom krijgt u in dit soort situaties niet altijd een volledige schadevergoeding. In plaats van 100% vergoeding van de letselschade krijgt u bijvoorbeeld maar 75% vergoed. Dit percentage is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.

Letselschade verhalen

Als u als passagier betrokken bent geraakt bij een ongeval, kan de vergoeding voor uw letselschade bestaan uit verschillende onderdelen. U kunt een vergoeding ontvangen voor gemaakte kosten en gemiste inkomsten, maar ook voor pijn en verdriet (smartengeld).

Vergoedingen waar u aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

 • Vergoeding voor gemiste inkomsten
 • Vergoeding voor reiskosten
 • Vergoeding voor medische kosten
 • Vergoeding voor hulp in de huishouding die nodig is als gevolg van het ongeval
 • Vergoeding voor verlies van zelfwerkzaamheid
 • Smartengeld voor pijn, verdriet of verminderde levensvreugde

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer zaken die vergoed kunnen worden als u als passagier letselschade heeft opgelopen. Alle kosten die u zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Het is daarom belangrijk dat u na het ongeluk alle gemaakte kosten noteert en bonnetjes en facturen bewaart. Samen met u kunnen wij aan de hand daarvan de schade inventariseren en aantonen en een schadevergoeding indienen bij de wederpartij.

Contact

Verkeersongeval

Eigen schuld

Als bijrijder bent u nooit schuldig aan de oorzaak van het ongeval. Er kan wel een bepaalde mate van eigen schuld worden aangerekend voor de ernst van uw letselschade. Indien dit het geval is, heeft u niet altijd recht op een volledige schadevergoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval als u geen gordel draagt in de auto, terwijl dit wel moest of als u bewust mee reed met een bestuurder die onder invloed was van alcohol of drugs. Hiermee had u een deel van uw schade kunnen voorkomen. Derhalve krijgt u niet de 100% vergoed, maar bijvoorbeeld 75%. Dit ligt uiteraard aan de omstandigheden van het geval.

Schade verhalen

Uw schadevergoeding kan bestaan uit verschillende schadeposten zowel vergoedingen voor (medische) kosten en gemiste inkomsten als voor pijn en verdriet (smartengeld).

 • Vergoeding voor gemiste inkomsten;
 • Vergoeding voor reiskosten;
 • Vergoeding voor medische kosten;
 • Vergoeding voor nodige hulp bij huishouding ten gevolge van het ongeval;
 • Vergoeding voor verlies aan zelfwerkzaamheid;
 • Smartengeld voor pijn, verdriet of verminderde levensvreugde.

De lijst is niet limitatief. Alle kosten die zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor vergoeding. Wij willen u hierom adviseren om na het ongeval al uw gemaakte kosten te noteren en bijbehorende facturen en bonnetjes te bewaren. Samen met u kunnen wij aan de hand daarvan de schade inventariseren, aantonen en een schadevergoeding indienen bij de wederpartij.

Contact

Uw mogelijkheden

Laten wij voorop stellen dat u hopelijk niet bij een ongeval betrokken raakt. Mocht u toch bij een ongeval betrokken raken dan wordt u door de wet beschermd en kunt u doorgaans aanspraak maken op een schadevergoeding.

Laten wij voorop stellen dat we hopen dat u niet bij een ongeval betrokken raakt. Loopt u toch letselschade op als passagier? Dan helpen wij u graag bij het indienen van een schadevergoeding.

Wilt u meer weten of ben u als passagier betrokken geraakt bij een ongeval? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 030 269 0063 of vul ons contactformulier in. Onze dienstverlening is geheel gratis. Onze juristen helpen u graag verder.

Meld mijn schade

Uw mogelijkheden

Laten wij voorop stellen dat u hopelijk niet bij een ongeval betrokken raakt. Mocht u toch bij een ongeval betrokken raken dan wordt u door de wet beschermd en kunt u doorgaans aanspraak maken op een schadevergoeding.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of bent u als autopassagier betrokken geraakt bij een ongeval? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen op 030 269 0063 of vul ons contactformulier in. Onze dienstverlening is geheel kosteloos. Onze juristen helpen u graag verder.

Meld mijn schade