Verkeersongeval

Als voetganger aangereden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in het verkeer. Iedere dag gebeuren er ongelukken op de Nederlandse wegen. Als voetganger bent u bovendien extra kwetsbaar in het verkeer. De kans dat u ernstig letsel oploopt wanneer u als voetganger wordt aangereden door een auto is groot en dat kan ernstige gevolgen voor u hebben.

Als u als voetganger wordt aangereden door een auto of een ander (gemotoriseerd) voertuig heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding. Als kwetsbare verkeersdeelnemer bent u namelijk extra beschermd door de wet. Alleen als de bestuurder van het voertuig kan bewijzen dat er sprake is van opzet, bewuste roekeloosheid of overmacht kan het zijn dat u als voetganger geen schadevergoeding krijgt.

Goed om te weten: als een voetganger van onder de 14 jaar wordt aangereden door een auto of een ander motorvoertuig, kan er geen schuld of overmacht worden aangenomen. Uw kind heeft in dit geval gewoon recht op een volledige vergoeding van de (letsel)schade. Alleen als er sprake is van opzet krijgt uw kind zijn of haar schade niet vergoed.

Meld mijn schade
Als voetganger aangereden

Verkeersongeval

Als voetganger aangereden

Als voetganger aangereden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, iedere dag gebeuren er ongelukken op de Nederlandse wegen. Als voetganger bent u bovendien extra kwetsbaar in het verkeer, de kans op ernstig letsel bij een aanrijding is groter en dat kan ernstige gevolgen voor u hebben.

Als kwetsbare verkeersdeelnemer bent u daarom extra beschermd door de wet, u heeft in bijna alle gevallen recht op een letselschadevergoeding. De enige uitzondering hierop is als de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat er sprake is van opzet, bewuste roekeloosheid of overmacht.

Goed om te weten: als voetganger van onder de 14 jaar kan er geen eigen schuld of overmacht worden aangenomen, in dat geval heeft uw kind dus wél altijd recht op een volledige vergoeding van zijn (letsel)schade. Enkel als er sprake is van opzet krijgt uw kind zijn/haar schade niet vergoed.

Meld mijn schade

Verkeersongeval

Schade verhalen

Als u bijvoorbeeld als voetganger door een auto wordt aangereden op een zebrapad, heeft u natuurlijk altijd recht op een schadevergoeding. Maar er zijn ook situaties waarbij u zelf een bepaalde mate van schuld heeft in het ongeval, bijvoorbeeld als u ergens oversteekt waar dat niet mag. De bestuurder moet wel zelf bewijzen dat daar sprake van is. Toch kunt u ook in deze gevallen van eigen schuld nog recht hebben op schadevergoeding. Artikel 185 van de Wegenverkeerswet bepaalt namelijk dat zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers, extra beschermd zijn bij een aanrijding met een sterke verkeersdeelnemer, zoals een auto. U heeft hierdoor recht op een vergoeding van minimaal 50% van de opgelopen letselschade.

Schadevergoeding

Wij helpen u graag bij het inventariseren en verhalen van de schadeposten bij de aansprakelijke partij. Samen met u kijken we wat de schade is die u heeft opgelopen en dienen we een schadevordering in. Hiervoor gebruiken we onder andere foto’s van het ongeval, getuigenverklaringen en medische gegevens. Ook kunnen we medisch adviseurs of andere deskundigen inschakelen om uw schade te bewijzen. Alle schade die u zonder de aanrijding niet zou hebben gehad, kan in aanmerking komen voor een vergoeding. Het is daarom belangrijk om vanaf de eerste dag bij te houden welke kosten u maakt.

Voorschot

Na een ongeluk kunnen er in korte tijd veel nadelige gevolgen en onkosten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van medicijnen, verlies van inkomen omdat u tijdelijk niet kan werken of het inhuren van hulp in huis. Om te zorgen dat u niet in financiële problemen raakt, kunt u een voorschot op uw schadevergoeding aanvragen. Wij helpen u daarbij.

Verkeersongeval

Schade verhalen

Als fietser heeft u dus een goede kans om uw schade vergoed te krijgen. Maar er kunnen zich ook situaties voordoen waarbij u zelf een bepaalde mate van schuld heeft in het ongeval, bijvoorbeeld als u oversteekt waar of wanneer dit niet mag. De bestuurder van het motorvoertuig moet wel zelf bewijzen dat hier sprake van is.

Na een ongeval kunnen er in korte tijd veel kostenposten op u afkomen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van medicijnen, verlies van inkomen omdat u minder of tijdelijk niet kunt werken of het inschakelen van huishoudelijke hulp. Het is mogelijk om een voorschot op uw schadeclaim aan te vragen bij de tegenpartij, zodat u niet in de financiële problemen raakt. Wij helpen u hierbij.

Wij zetten onze expertise verder graag in om u te helpen met het inventariseren en het verhalen van de verschillende schadeposten bij de wederpartij. Samen met u kunnen we de schade inventariseren en een schadevergoeding indienen. Hiervoor gebruiken we onder andere foto’s van het ongeval, getuigenverklaringen, medische gegevens of schakelen we medische adviseurs of andere deskundigen in. Alle kosten die u zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor vergoeding. Het is daarom belangrijk om vanaf de eerste dag bij te houden welke kosten u inmiddels gemaakt heeft.

Uw mogelijkheden

Ons doel is om u zo goed mogelijk te helpen. We willen de situatie zoveel mogelijk terug brengen naar hoe deze was vóór het ongeluk. Onze juristen doen hierbij hun uiterste best om uw schade optimaal vergoed te krijgen.

Bent u als voetganger aangereden door een auto of heeft u een ander ongeval gehad? Of wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken. Dit kan via ons telefoonnummer 030 269 0063 of ons contactformulier. Wij helpen u graag verder.